Velkommen Lidt om Mig Tamrotterne Opdræt Køb og Kontakt


Kort pasningsvejledning

Hent som pdf: Pasningsvejledning

Rotter er fra naturen meget sociale dyr, og tamrotter skal derfor holdes i grupper af samme køn. De bliver kønsmodne allerede når de er 5-7 uger, så det er vigtigt at adskille hanner og hunner forsvarligt, når de som 5-uger gamle er klar til at komme fra deres mor.

Rotter er glade for at klatre, og har generelt brug for ret meget plads, for at fungere optimalt. Som tommelfingerregel siger man at der i buret skal være 60L pr. tamrotte [=0,06m³ sv.t. 30 x 40 x 50cm]. Buret må hellere være højt end bredt, og bør have tremmesider for at sikre optimal ventilation.

Tamrotter har meget følsomme luftveje, og det er derfor vigtigt at vælge et bundstrø der støver mindst muligt, og er fri for phenoler (Phenoler frigives bl.a. fra materiale af nåletræer, der ofte er en stor del af indholdet i almindelige spåner). Alternativt kan fx bruges papirprodukter, bøgeflies, hamp eller hør.

Rotten er en gnaver, men er ikke som de fleste andre gnavere en planteæder. Den er altæder, med fordøjelsessystem meget lig mennesker, hunde og grise. Altså har tamrotter brug for et specielt tilpasset foder, for at få opfyldt deres nærringsmæssige behov. Ideelt set er foderet samtidig af en type, der slider tænderne når det spises, så disse ikke bliver for lange (Gnaveres tænder vokser hele livet). Rotter kan ofte have tendens til at sortere i foderet, og det kan derfor være en fordel at vælge et foder af ens piller.

Personligt er jeg rigtig godt tilfreds med at bruge Altromin Mainenance - Rotter/Mus, der er et foder udviklet til brug i laboratorier, som opfylder alle de krav jeg har til et godt foder.

Tamrotter skal som alle andre dyr selvfølgelig altid have fri adgang til rent vand. De spiser fra naturens side løbende gennem hele døgnet, hvilket deres fordøjelsessystem er tilpasset, så de skal ikke være uden mad i længere perioder.

Hos mange tamrotter er det meget populært at bruge hængekøjer og åkaldte sputnik's i indretningen af buret. Disse giver dem mulighed for at sove oppe i højden, eller ligge og holde øje med aktiviteten i rummet. Indretning med træ frarådes generelt, da dette suger, og meget hurtigt vil komme til at lugte kraftigt af urin. Dog kan man med fordel give grene fra frugttræer eller lignende (ikke stenfrugttræer), de kan klatre og gnave i, og som derefter kan smides væk. Under "Tamrotterne" her på siden kan du se forskellige billeder af, hvordan jeg har valgt at indrette mine bure.

Man må aldrig løfte en tam-/rotte i halen. Halen er i direkte forlængelse af rygraden, og kraftige træk kan give voldsomme og varige skader. Nogle rotter kan dog være nervøse for at blive grebet oppefra. I dette tilfælde virker det ofte at føre hænderne til rotten fra siderne, og "skovle" den op.

Tamrotter kan lære at bruge en toiletbakke, og vasker i gennemsnit hele deres krop 8 gange i døgnet. Men derudover er de ikke udpræget renlige dyr. Det betyder, at det kan være nødvendigt at gøre rent hos dem forholdsvist ofte. Selvfølgelig afhængig af antal af tamrotter, burstørrelse, strø, osv. Hos de fleste er det muligt at finde en balance, hvor al strøet skal skiftes, køjerne osv. vaskes, én gang om ugen. Hos nogen vil det være nødvendigt at vaske køjer, hylder, rør osv. oftere, hos andre måske sjældnere.HosHedvig - Copyright © 2010 | Design af Astrid Loft Hansen