Velkommen Lidt om Mig Tamrotterne Opdræt Køb og Kontakt


Oplev før du dømmer

Om tamrotter, fordomme, uretfærdighed og fantastiske kæledyr.


Hent som pdf: Oplev

Tamrotter er stadig kun en niche indenfor kæle- og hobbydyr. På mange måder er det mere accepteret at holde slanger, end tamrotter. Måske fordi det er lettere at distancere sig fra det eksotiske, fremmedartede, krybdyr. Alle ved hvad en rotte er, og langt de fleste får negative associationer bare på navnet. Vi bliver opdraget til at rotter er ulækre skadedyr der ødelægger ting, spreder sygdom og skal fjernes hvor de dukker op. Det er også i store træk korrekt. For vildrotter.

Det er en relevant observation, at de fleste tilsyneladende ikke har nogen problemer med at adskille vilde duer (byens flyvende rotter) fra tamme brev- og konkurrenceduer. Hvorfor så de voldsomme reaktioner når ”tamrotter” bliver nævnt? Vi yder endda den ekstra service at sætte ”tam-” foran ordet, så der ikke burde opstå tvivl.

Tamrotter er for mange mange generationer siden adskilt fra vildrotterne. Tamrotter er udviklet fra laboratorierotter (som også er lettere for mange at acceptere, nok igen p.g.a. distanceringen), og er af den grund mere sarte end vildrotter. I den målrettede avl, har man i mange år derfor arbejdet på at gøre dyrene mere hårdføre og helbredsmæssigt stærke. Det bør ikke være nødvendigt at nævne, at ingen dyr med temperamentsmæssige problemer bliver overvejet til avl som kæledyr.

Jeg kan selvfølgelig ikke sidde her og garantere, at hver enkelt tamrotte i det ganske danske land er mild og blid og ufejlbar. Tamrotter er for øjet ikke til at skelne fra foderrotter, der ofte avles efter ganske andre standarder. Og i Danmark hvor hobbyen som nævnt stadig er meget lidt udbredt, er vi ind imellem nødt til at tage dyr med ukendt baggrund ind i avlen, for at undgå indavl. Men den ansvarlige opdrætter observerer dyrene grundigt, følger op på ungerne, og opdaterer generelt mht. om den nye gren bør lukkes igen, eller om temperamenterne holder.

Tamrotter kan sammenlignes med marsvin, hamstre, kaniner, ørkenrotter og alle de andre små, fuldt accepterede kæledyr. Dog er tamrotter væsentligt mere sociale end hamstre og ørkenrotter, mere udtryksfulde end kaniner og marsvin, voldsomt nysgerrige og meget sjældent bidende. Derudover tåler de bedre håndtering af børn, og lander fx altid på benene hvis de falder ned eller bliver tabt. Tamrotter har store personligheder, og kan være vidt forskellige, også indenfor en søskendeflok. Tamrotter kan være friske, hurtige, sjove. Tamrotter kan være store, bløde, puttende. Tamrotter kan lære tricks som en hund eller kat. Tamrotter kan lave ballade og charme sig til tilgivelse.


November 2012

HosHedvig - Copyright © 2010 | Design af Astrid Loft Hansen