Velkommen Lidt om Mig Tamrotterne Opdræt Køb og Kontakt


Kort introduktion til det at have kuld

Hent som pdf: Intro til kuld

Der bliver ofte spurgt om råd til enkeltpunkter i det komplekse forløb det er at planlægge, skabe og have et kuld. Og jeg kan sjældent begrænse mig til kun at svare på den ene ting, da der er så mange aspekter at have med i overvejelserne, som man sjældent opdager før man står midt i det. Så her er en samlet kronologisk oversigt over hvilke overvejelser jeg gør mig, og hvilke områder jeg er opmærksom på, når jeg har kuld. Jeg håber det kan hjælpe og eller inspirere. Og som sædvanlig er spørgsmål altid velkomne!

0: Til en start er det vigtigt at have gjort sig klart, at det at få kuld indebærer en del risici. Hunrotten kan i forbindelse med parring få en underlivsinfektion, som meget få overlever, trods behandling. Der kan opstå fødselskomplikationer, som udover at kunne give voldsomme dyrlægeregninger, kan koste både mor og unger livet. Hunrotten kan afstøde ungerne, som dør hvis der ikke kan findes en passende amme. Og selv hvis alt går godt, kan du risikere ikke at kunne sælge nogen af ungerne, i hvilket tilfælde du skal have forberedt dig på at beholde dem alle selv (et kuld kan være på alt fra 2 - 20 unger).

1: Det er vigtigt at have sat sig ind i basal genetik, da nogle typer kan være reelt dødbringende for de kommende unger at sætte sammen.

2: Det er en rigtig god ide, at alliere sig med en eller flere der har erfaring med opdræt, så man har et sted at søge råd, stille spørgsmål, eller ringe kl to om natten, hvis noget virker ikke-rigtigt.

3: Udvælgelse af forældredyrene. Her starter for mig at se det svære, og der er mange ting at være opmærksom på.

  • Husk at vælge efter både sundhed, størrelse og temperament.

  • Husk at der er rigtig gode grunde til at man anbefaler hannen skal være over et år, og hunnen skal være mellem 6 - 10(/12) mdr ved første parring.

  • Husk at det for det generelle avlsarbejde ikke er smart at sætte to rotter uden stamtavle sammen.

  • Husk samtidig så vidt muligt at undgå indavl.

  • Husk at det kan være lettere at finde gode nye hjem til ungerne, hvis der er andet end black og agouti i kuldet.

(Mange gange kan man finde og låne helt perfekte hanner hos andre rotteejere, hvis dem man selv har ikke er det perfekte match til den hun man ønsker kuldet på. Det kan være en stor hjælp!)

4: Selve det at sætte dem sammen til parring er egentlig ikke den store videnskab. Lad dem møde hinanden ude, så de opdager den anden er af modsatte køn, og sæt dem så i et parringsbur. Hunnerne går i løbetid hver 4 - 6 dag, og de fleste lader dem gå sammen 7 - 14 dage.

5: Under drægtigheden bør hunnen fodres med sin standardmad, for meget tilskud i den periode er mistænkt for at give for store unger og komplicerede fødsler. Når hun skal føde, skal hun have absolut ro, så tæm nysgerrigheden og hold fingrene væk! Og så kommer kæmpeprojektet med ungerne.

6: Barselsburet, hvor mor skal over 3 - 5 dage før forventet fødsel (hun er drægtig 21-24 dage, oftest føder de på 23. dagen efter parring), så hun kan finde sig til rette og bygge rede. Optimalt er et tremmebur (tremmeafstand max 10mm) der ikke er for højt. Der må ikke være hverken hylder, køjer eller andet hvor hun kan lægge ungerne og de kan falde ned eller komme til skade. Hvis du vælger at have et hus hos hende, så tænk over typen, og hvor let/svært det bliver for dig selv at komme til ungerne. Giv rigeligt avisstrimler til redebygning.

7: Ungernes opvækst, hvor det er super vigtigt at stimulere dem (når de er store nok, og mor giver lov), så de bliver vant til larm, håndtering, aktivitet osv. Giv gerne nærringsrigt tilskud i hele opvækstperioden, evt. i form af grød, når ungerne som ca. 2,5 - 3 uger gamle begynder at spise selv. I samme alder kan man give flere ting i buret, og indrette med køjer osv., så de bliver motorisk udfordret.

8: Fravænning og evt. salg. Ungerne skal kønsopdeles, hannerne tages fra, når de fylder 5 uger. Her er de klar til at flytte hjemmefra, og på grænsen til at blive kønsmodne. Hvis nogle af ungerne skal sælges, er det en rigtig god ide, igennem deres opvækst, at opdatere med enkeltbilleder, samt så tidligt som muligt at kunne oplyse køn, farve, aftegning og løbende vægt. Så kan potentielle købere følge med, forelske sig, og føle sig som en del af opvæksten.

Jeg har sikkert glemt en masse, og mange har nok noget at tilføje – jeg ta'r gladelig imod, og vil også selv putte mere på, efterhånden som jeg kommer i tanke om det. Her er i hvert fald lidt at starte med.

HosHedvig - Copyright © 2010 | Design af Astrid Loft Hansen