Velkommen Lidt om Mig Tamrotterne Opdræt Køb og Kontakt


Fordelene ved tamrotter

Hent som pdf: Fordele

Ingen kæledyr er perfekte, men nogle kommer tættere på end andre. Det afhænger selvfølgelig altid af hvem de skal bo hos, og hvordan forholdene og behovene er det givne sted. For mig at se har tamrotter en række fordele både til voksne og børn, i forhold til fx kaniner eller marsvin.

Tamrotter er nysgerrige
Unger fra en god opdrætter, med en god opvækst i baggagen, har stort set altid selvtilliden iorden. Og selv hvis det halter lidt, er tamrotter af natur så nysgerrige, at de sjældent holder sig tilbage særlig længe ad gangen. Det gør det let at introducere dem for nye ting, og i de tilfælde hvor det er nødvendigt, let at gøre dem tamme.

Tamrotter er aktive
Nogle steder kan man læse, at tamrotter er nataktive dyr. Det er kun delvist sandt. I min erfaring tilpasser tamrotterne deres døgnrytme efter hvornår der er aktivitet omkring dem. Så sover de den del af dagen man er ude, på arbejde, i skole, og er vågne om eftermiddagen og aftenen når man er hjemme. Men det er korrekt at man ikke skal forvente de er stille om natten.

Tamrotter er håndterbare
Især unge dyr og hunner kan godt have hurtige bevægelser og lave pludselige spjæt, og ligesom alle andre dyr bryder tamrotter sig ikke om at blive holdt stramt om. Men løfter man korrekt og betænksomt er de meget lette at have med at gøre, og en tamrotte der bliver tabt (eller springer) kommer meget sjældent til skade; de lander på fødderne, virrer med hovedet, og løber videre.

Tamrotter er intelligente
Rotters generelle evne til at tilpasse sig og overleve bunder hovedsageligt i, at de er i stand til at lære af både egne og andres erfaringer. Hos tamrotter kommer det til udtryk ved at mange ofte er utroligt lærenemme. De kan lære at bruge toiletbakke både i og udenfor buret, og tager man sig tiden til det, kan de lære tricks på helt sammen måde som en hund.

Tamrotter er forskellige
Da tamrotter er flokdyr, og derfor altid bør holdes i grupper, opdager man hurtigt hvor stor forskel der er i personligheden fra dyr til dyr. Selv mellem søskende kan der være enormt stor forskel. Det giver variation i gruppen, og gør det lettere at finde dyr der passer lige til en bestemt person eller et bestemt humør.

Tamrotter har kort levetid
Det gør ondt at miste et dyr man holder af, efter kun 2-3 år. Men i forhold til børn der skifter interesser, unge der skifter boliger, voksne der skifter jobs, og i det hele taget skiftende forhold omkring os, kan det også være en fordel. Fordi de ikke lever længere end de gør, kan man undgå at måtte tage beslutningen om at aflive eller omplacere. I langt de fleste tilfælde er deres resterende tid så overskuelig, at det kan fungere at lade dem forlade verden naturligt.

Tamrotter bider sjældent
Jeg har hørt myten utroligt mange gange; at rotter bider. Jeg ved ikke med vildrotter, men tamrotter bider kun hvis der er noget helt galt. Enten skal den føle sig ekstremt truet, eller også skal den være i voldsomme smerter, fysisk eller psykisk. Forstyrrer du en mor med unger, forsøger at fastholde en skræmt tamrotte, eller er tamrotten kommet til skade og i chock over smerten, så risikerer man at blive bidt. Men det er alt sammen situationer der kan undgås, hvis man tænker sig lidt om.

HosHedvig - Copyright © 2010 | Design af Astrid Loft Hansen